Välkommen till K-Bygg

Hitta din butik på kartan eller sök via namn, adress eller postnummer.

Samlas under tak ute

Drömmer du om sol och värme året om? Med fönster och dörrpartier gör du inte bara huset större, det känns också som att våren kommer tidigare och sommaren blir längre. Med ett uterum kan du i lugn och ro alltid sitta kvar även när det regnar. Låt regndropparna smattra samtidigt som du njuter av den härliga doften av sommarregn.

Uterum för olika behov

Vill du köpa ett komplett färdigt uterum eller glasa in din nuvarande uteplats? Kanske behöver du enklare glaspartier som väder- och vindskydd? Med ett uterum kan du förlänga säsongen eller ha det varmt året om. Vill du bygga allt själv och behöver hjälp med byggbeskrivning finns det såklart att ladda ner. Hos oss kan du beställa allt från enklare sommarrum till en härlig vinterträdgård. Vid nybyggnation är det vanligt att börja med att gjuta en betongplatta med golvvärme som man sedan sätter isolerade skjutväggar på och avslutar med ett tak.

Placering av uterum

Tänk noga igenom hur uterummet ska användas och hur det ska ligga i förhållande till huset och trädgården. Undvik helst direkt söderläge, det kan bli oerhört varmt en het sommardag. Sydvästläge är bäst, då får du ett ljust uterum med kvällssol, men slipper den värsta hettan. Finns det möjlighet att på något sätt förskjuta uterummet så att du kan få in morgonsolen från öster har du uppnått det optimala.

Mest praktiskt är det om du har en terrassdörr som en direkt förbindelse med köket eller vardagsrummet. Placerar man uterummet framför ett eller kanske flera av husets fönster, får du kompensera det med att få in så mycket ljus som möjligt igenom uterummets väggar och tak. Om uterummet placeras mot det befintliga husets långsida eller mot en gavel är den enklaste takanslutningen under takfoten eller under gavelpanelen.

Beställ från oss

Hos oss hittar du alla typer av uterumslösningar. För att kunna skräddarsy din uterumslösning så är det beställningsvara. Välkommen in till någon av våra butiker för mer inspiration, tips och råd kring ditt val av uterum.

Tak över uterum

Här hittar du byggbeskrivning.

Försök att alltid anpassa altantaket till husets formgivning och förutsättning. Gör gärna en ritning även om du ska bygga ett väldigt enkelt altantak. Ritningen hjälper dig att få en uppfattning om hur det färdiga resultatet blir och det blir lättare att måttsätta konstruktionen och beräkna materialåtgången. Det är viktigt att dimensioneringen är väl tilltagen och att sammanfogningarna görs starka. Altantaket måste tåla större snölaster under kortare tid. Du bör även ha en lutning på altantaket, cirka 10 cm per meter. Takränna och stuprör är även att rekommendera för att ta hand om regnvattnet.

Behöver jag bygglov?

Tak över uterum och entréer får man uppföra utan bygglov om takets yta är högst 12 m². För större tak krävs bygglov. Om någon del av taket kommer närmare tomtgränsen än 4,5 m krävs medgivande från grannen. Ibland skiljer sig reglerna åt beroende på vilken kommun du bor i. Ta reda på vad som gäller där du bor.

Med eller utan isolering

Ett sommaruterum görs ofta med skjutbara fönster eller glasdörrar. Med ett isolerat 16 eller 32 mm plasttak behåller du ljuset från solen. Uterum har en längre säsong än vad man oftast tror, ända upp till 8-10 månader om året. Ett året-om-uterum kräver däremot isolering. Glaspartierna behöver ha isolerglas och karmen samt ramen behöver vara försedda med köldbryggor.

X